Det er sjovt at lave sine egne terninger. Det er uanset om, I skal spille Yatzy eller D&D (Dungeons and Dragons). Brætspil og rollespil er i det hele taget blevet meget populære hobbyer over de seneste år. Det er en dejlig måde at bruge tid sammen med sine venner og familie.

At lave sine egne terninger er derfor også et oplagt DYI-projekt, fordi det er let, billigt og kræver meget lidt tid. Du kan nemt gøre det helt selv – eller inddrage dine børn og gøre det til en hyggelig fællesaktivitet på en regnvejrsdag. Så snart støbeformen er klar, kan I også nemt lave en unik terning til alle i familien.

Følg denne simple tringuide til, hvordan du laver en helt igennem unik terning.

Det skal du bruge:

 • En gammel terning
 • Silikone, tokomponent
 • En plastikbøtte
 • Epoxy, tokomponent
 • Madfarve, pigment eller en dekorativ genstand
 • Sandpapir
 • En kniv

#1 Lav en støbeform

Når du skal lave dine egne terninger, kræver det først og fremmest en støbeform. De færreste af os, har dog en støbeform til terninger liggende klar derhjemme. Heldigvis er den meget nem at lave selv.

Du skal bare bruge: silikone, en plastikbøtte og en gammel terning.

Silikone er det bedste materiale til en støbeform. Det er blødt og medgørligt, når det først støbes, men holder formen og er god til at gengive detaljer, såsom numrene eller prikkerne på en terning. Det har også en god slipeevne, så når formen er færdig, er det let at fjerne terningen igen.

Tringuide til at lave en støbeform

 1. Bland din silikone
 2. Hæld langsomt den flydende silikone i plastikbøtten (følg blandingsanvisningerne)
 3. Tryk din gamle terning ned i silikonen
 4. Lad en af dens sider (ofte det højeste eller laveste tal) forblive synlig
 5. Lad ikke terningen røre bunden af bøtten
 6. Vent seks timer, mens silikonen størkner
 7. Fjern nænsomt terningen

Nu har du en støbeform!

#2 Design din terning

Når du engang støber din nye terning, vil en af siderne være blank. Det er, fordi terningen ellers vil være svær at fjerne fra støbeformen. Men den blanke side behøver ikke være en fejl. Den giver dig nemlig endnu en mulig for at gøre terningen til helt din egen. Du kan nemlig tegne eller indgravere et symbol i den, så man kan se, at den er din.

Brug noget mat fotopapir, til at designe dit eget symbol. Det skal helst være relativt simpelt, medmindre du er meget dygtig til at skære eller indgravere.

#3 Støb din terning

Når du skal lave din første terning, bør du bruge epoxy. Epoxy er, ligesom silikone, nemt at blande, men langt mere slagfast, når det er støbt færdigt. Det er derfor ideelt til terninger, som skal rulles og kastes på et bord.

Epoxy er farveløst og klart. Det betyder, at du helt selv kan vælge din ternings farve – eller endda putte noget ind i midten af terningen. Det eneste, du skal bruge, er noget madfarve eller pigment, som du kan blande op med epoxyen eller selve den genstand, du gerne vil have i midten af din terning. Mange vælger at bruge en ædelsten, såsom en smaragd, fordi den kan fås i den rette størrelse og giver et flot farveskær inden i den klare epoxy.

Tringuide til støbning

 1. Kombiner epoxyens to komponenter
 2. Bland din valgte farve sammen med epoxy’en
 3. Hæld den færdigfarvede epoxy ned i din støbeform
 4. Lad epoxyen tørre
 5. Fjern luftbobler fra epoxyen med let varme fra en hårtørrer
 6. Når terningen er tør, slib kanterne med sandpapir

Alt du skal gøre nu er at indgravere dit symbol og male tallene eller prikkerne i en flot farve, der går godt med din ternings grundfarve. God fornøjelse!